Rasad srednja skola Sabac 1210x642 - ЊИХОВ РАСАД ЈЕ НАЈТРАЖЕНИЈИ, ЂАЦИ СРЕДЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ ПРОИЗВЕЛИ ВИШЕ ХИЉАДА САДНИЦА
ИСТАКНУТО РЕГИОН ТРАКА

ЊИХОВ РАСАД ЈЕ НАЈТРАЖЕНИЈИ, ЂАЦИ СРЕДЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ ПРОИЗВЕЛИ ВИШЕ ХИЉАДА САДНИЦА

pin - ЊИХОВ РАСАД ЈЕ НАЈТРАЖЕНИЈИ, ЂАЦИ СРЕДЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ ПРОИЗВЕЛИ ВИШЕ ХИЉАДА САДНИЦА

Ученици Средње пољопривредне школе у Шапцу су на својој економији произвели више хиљада садница поврћа, цвећа и зачинског биља које ће продати и тако обезбедити  део средстава за опремање школе, унапређење ученичког стандарда и наставе.

– Време је за садњу поврћа, па ћемо од 15. априла почети продају садница. Као и сваке године велико је интересовање наших сталних купаца, а има и доста   нових који су чули препоруке о квалитету садница које се производе у пластеницима на нашој економији – каже професорка Слађана Мирковић.

RASAD SREDNJA 840x630 - ЊИХОВ РАСАД ЈЕ НАЈТРАЖЕНИЈИ, ЂАЦИ СРЕДЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ ПРОИЗВЕЛИ ВИШЕ ХИЉАДА САДНИЦА

Иако су пијаце у овом крају преплављене расадом поврћа који се може пазарити по нижим ценама, све што вредни ученици  произведу распрода се за свега неколико дана. Највеће интересовање је за расад парадајза и паприке који су најзаступљеније повртарске културе у баштама у Мачви и Поцерини.

– Узгајамо поврће за своје потребе и годинама расад купујемо само у школи. Биљке су здраве и  отпорне, када се пресаде брзо напредују и дају богат род – похвалила је домаћица из Мајура саднице које производе средњошколци.

За производњу расада су задужени ученици смера пољопривредни техничар. Они обављају  све послове у процесу производње расада, од сетве, пикирања до неговања младих биљака. Производња расада је, иначе, само један сегмент њиховог оспособљавања за занимање које су одабрали. На школској  економији,  уз подршку професора, ученици стичу практична искуства и по завршетку школовања могу самостално да организују производњу на сопственим газдинствима.

Д.Г.

Related Images: